Vítáme Vás na webových stránkách Domu sv. Františka ve  Veselí nad Lužnicí

Krojovaná družina ukázala kroje i svůj um

Veselí nad Lužnicí –  Sobota 16. března patřila lidovým krojům, písním a velikonočnímu tvoření. Veselský Dům sv. Františka přijela navštívit Krojovaná družina z Jarošova nad Nežárkou. O příjemně aktivně stráveném odpoledni si můžete přečíst dále.

V sobotu 16. března nás navštívila Krojovaná družina z Jarošova nad Nežárkou se svým vystoupením. Viděli jsme krásné blatské kroje a paní Marie Šlechtová nás seznámila s jednotlivými částmi krojů.
U ženského kroje nesměla chybět zdobná zástěrka, kterou si vyšívala děvčata drobnými korálky a penízky. Podle toho, kolik zástěrek měla dívka vyšitých, tak byla ceněnou nevěstou. Na hlavě nosily svobodné dívky čelenku a vdané ženy čepec – vše krásně vyšívané, nesměla chybět barevná sukně, živůtek, halenka s širokými nabíranými rukávy a červené punčochy. Muži měli na sobě kalhoty pod kolena ze světlé jelenice, zelenou vestičku,  hedvábný šátek, čapku ozdobenou kožešinou a modré punčochy.
U dudáka jsme mohli obdivovat originální dudy, zaujala nás  také šikovnost mladičké harmonikářky. Zazpívali jsme si společně staročeské písničky a potěšili se tanečním vystoupením.

Poté  si mohli naši obyvatelé v rámci  programu Setkání s řemeslem vyzkoušet malování kraslic a seznámit se s technikou Jarošovské krajky, kterou nám předvedla paní Vlasta Nejedlá. Několik našich klientů si vše vyzkoušelo, ostatní jim zdárně sekundovali a účastnili se malování alespoň pasivně. Muzikanti z družiny ukázali několika našim mužským obyvatelům, jak si uplést pomlázku a ti si pak hrdě odnášeli svůj vlastnosruční výtvor připravený na velikonoční pomlázku.

Děkujeme Jarošovské krojované družině za hezké a aktivně strávené odpoledne a jejich vstřícnost.

Těšíme se, že u nás nebyli naposledy.

Ivana Mrázová
vedoucí Domu sv. Františka