Prostředí Domu sv. Františka

Dům sv. Františka je bezbariérová třípodlažní budova. Je vybaven výtahem (neslouží jako evakuační v případě požáru). V domě se nachází 26 x jednolůžkových bytů - vybavených kuchyňskou linkou s varnou deskou, samostatným sociálním zařízením, 2x dvoulůžkové byty - vybavených kuchyňskou linkou s várnou deskou a pečící troubou a samostatným sociálním zařízením, 2x dva jednolůžkové pokoje se společným sociálním zařízením, 1x jednolůžkový a dvoulůžkový pokoj se společným sociálním zařízením.

Jednolůžkové byty jsou vybaveny polohovací postelí s antidekubitní matrací, kuchyňskou linkou a sociálním zařízením. Dvoulůžkové byty mají v kuchyňské lince zabudovanou horkovzdušnou troubu a byt je rozdělen na lůžkovou část a část sloužící jako obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem. Byt navíc disponuje šatnou a samozřejmě sociálním zařízením.

Sociální zařízení přináší uživatelům vysoký komfort při osobní hygieně. Je bezbariérové, opatřené několika madly, jak ve sprchovém koutě, tak i na toaletě. V roce 2013 se Domu sv. Františka podařilo díky Nadaci Olgy Havlové vyměnit všechna madla u toalet, za madla, která jsou nastavitelná, stabilnější (ukotvena v podlaze) a lépe udržovatelná. Uživatelům se tak zvýšil komfort při použití WC a zejména došlo ke zvýšení soběstačnosti uživatelů při použití WC, což bylo hlavním cílem výměny. Uživatelé si mohou sociální zařízení dovybavit i svými kompenzačními pomůckami (je možno je pořídit na základě poukazu od lékaře – hrazeno částečně či plně ze zdravotního pojištění) – sprchovací sedačka s opěrkami, nastavitelné prkénko na WC, protiskluzová podložka atd.

Pokoje jsou světlé, většinou s výhledem do přírody, je zajištěn tepelný komfort a dle možností uživatele je pokoj přizpůsoben co nejvíce jeho domovu. Při nástupu měl každý uživatel možnost vybavit si pokoj dle vlastních možností svým nábytkem a věcmi, které jsou mu srdcem blízké. Každý byt má signalizační zařízení na přivolání pomoci.

Za negativní stránku věci u vybaveností pokojů, považujeme snad jen to, že obložky od dveří mají menší rozměry a polohovací postel jimi neprojede. Byty nemají balkony.

Přízemí Domu sv. Františka má kromě pokojů společenskou místnost – ergodílnu s knihovnou a volným přístupem k PC (WIFI připojení) a WC pro návštěvy. Technické zázemí je umístněné mimo byty uživatelů, takže nejsou obtěžování žádným hlukem z kotelny, kde se nachází i výměník pro ohřev teplé vody. Přízemí nabízí i volný vstup do zahrady.

Zahrada slouží jako jeden z relaxačních prostředků pro uživatele, mají zde možnost trávení volného času, mohou zde na svých záhonech pěstovat rostliny či byliny jim blízké. Zahrada je vybavena zahradním nábytkem, je zde k dispozici venkovní bazén (pravidelně udržován, denně kontrolováno ph vody atd.), gril atd. Pro zvýšení komfortu a ochrany uživatelů před slunečními paprsky byl na zahradě zbudován altán a zabudovaná markýza. V roce 2016 byl na zahradě přistavěn i zahradní domek, který slouží jako skladiště pro zahradní nářadí a sekačky. Využívají jej i uživatelé, kteří si zde ukládají své vlastní nářadí a nástroje. Za velké pozitivum, které se domu podařilo uskutečnit, považujeme oplocení zahrady kolem téměř celého areálu. Zejména uživatelům bydlícím v přízemí se tak dostálo bezpečí, které jim chybělo při otevření oken během večerních hodin.

Areál domu je velmi bohatý na zeleň, je pravidelně udržován, jsou v něm rozmístěny lavičky pro odpočinek uživatelů při procházce. V přední části domu byla zbudována pergola, kterou využívají uživatelé hlavně v letních měsících pro letní odpočinek na stinném místě. Za negativum může být považováno umístění budovy - na okraji města, cca 2 km od centra města. Uživatelé mohou mít pocit izolovanosti od veřejných služeb, od dopravního spojení. Aby byly naplněny přání a potřeby uživatelů i v tomto ohledu, mají možnost požádat kdykoli pracovníky o doprovod, o zajištění veřejné služby (kadeřník) či využít možnost dopravy autem Poskytovatele (hradí se dle platného ceníku) do míst dle vlastního přání.

V prvním patře domu se nachází byty, WC pro návštěvy, tělocvična s terasou určena pro skupinové cvičení a jiné aktivity, kancelář sociální pracovnice a aktivizační pracovnice. V roce 2016 zde byla vystavěna kaple, která slouží ke každodenním bohoslužbám.

Ve druhém patře má kancelář vedoucí domu, je zde denní místnost pracovnic v sociálních službách, spisovna, sklad kompenzačních pomůcek, kuchyňka zaměstnanců, WC pro návštěvy a zaměstnance domu, prádelna (s automatickými pračkami, sušičkou a prostorem pro žehlení) a za prádelnou terasa. Terasa ve druhém patře není uživateli příliš využívaná např. k relaxaci, neboť jim nepřijde vhodné projíždět zázemím prádelny. Dům nemá zatím vhodnější prostory pro přestěhování prádelny.

Společné prostory domu jsou řešeny tak, aby působily na uživatele příjemně. Dům je barevně vymalován, každé patro má jinou barvu, je zde přiměřená výzdoba, která nepůsobí nedůstojně vůči věku uživatelům. Prostory jsou zaplněny živými rostlinami, fotkami uživatelů z různých akcí. Prostory jsou čisté, vzdušné, pravidelně udržované a prostorově vyhovují všem uživatelům používající různé kompenzační pomůcky.

Na každém patře u zadního schodiště se nachází plastové popelnice určené na společný odpad od uživatelů (vynášen pravidelně – 1x/den).

U většiny uživatel se projevuje zhoršení schopnosti chůze a jsou závislí na kompenzační pomůcce (invalidní vozík, chodítko atd.) Většina uživatel má při nástupu do zařízení svoji kompenzační pomůcku. Pokud se během pobytu u uživatele zhorší hybnost, je v možnostech zařízení dočasně zapůjčit vhodnou pomůcku. Zapůjčení pomůcky je účtováno dle platného ceníku do doby, než uživatel obdrží svou.

Naše zařízení je vybaveno i dalšími pomůckami usnadňují pohyb a přesun uživatele.

K nim patří:

• hydraulická vana ( není příliš využívaná)
  • toaletní a sprchovací židle
  • hydraulický zvedák využívaný v případě pádu a následném zdvižení uživatele (nebo uložení na lůžko ze židle)
  • polstrované pojízdné židle Softlin s jídelními stolky
  • odlehčené invalidní vozíky Meyra
  • různé typy chodítek –  pro  stabilitu  těla  při chůzi  za  pomoci  opěry   předloktí   nebo natažených paží
  • pomůcky zabraňující vzniku dekubitům (nafukovací antidekubitní matrace, antidekubitní polohovací pomůcky)
  • inkontinentní pomůcky

Zveme Vás na vzděláncí program "Škola zad"

Zveme Vás na vzdělávací program "Škola zad" realizovaný v rámci projektu „Zlepšení informovanosti o péči seniorů a zdravotně postižených“, který byl podpořen v rámci dotačního programu Jihočeského kraje „Podpora sociálně zdravotních aktivit“.

Novokněží v Domě sv. Františka

Ve čtvrtek 20. července 2017 zavítala do Domu sv. Františka vzácná návštěva - novokněží českobudějovické diecéze P. Pavel Bicek a P. David Mikluš.